14 Mayıs 2019 Salı

ANKİLOZAN SPONDİLİT

SPONDİLOARTRİT (SpA)

Spondiloartrit (SpA), Ankilozan Spondilit (AS), Psoriatik artrit (PsA), Reaktif artrit (RA), Enflamatuar bağırsak hastalığına bağlı artrit (IBD), farklılaşmamış SpA gibi iltihaplı romatizmal rahatsızlıklardan oluşan bir grup hastalığı barındır. 

ANKİLOZAN SPONDİLİT (AS)
SpA en sık görülen şekli olan AS, ağırlıklı olarak aksiyal iskeleti etkileyen inflamasyonla karakterize kronik immün aracılı inflamatuvar bir hastalıktır. Ankilozan spondilitin sebebi bilinmemektedir. Otoimmün yanıtın muhtemel hedefi Kıkırdak yapılarıdır. Bu hastalıkta mononükleer hücreler; kıkırdak yapılar, sakroiliak eklemler ve intervertebral diski istila ederek yıkıma ve ankiloza yol açmaktadır.
Klinik olarak ilk belirtisi erken ergenlik ve adölesan dönemde başlayan inflamatuvar bel ağrısıdır ve hemen hemen tüm bulgularda 45 yaşından önce başlamaktadır. Bunun dışında  çocukluk çağında akut anterior üveit ve entezit sıklıkla ilk belirti olabilmektedir. Diğer bulguları entezittir. iritis (özellikle anterior üveit), kardiyak bulgular (aort kökü genişlemesi, iletim bozuklukları), akciğerlerde apikal fibrozis, kauda equina sendromu ve hastalığın ilerleyen evrelerinde amiloidoz görülebilmektedir

Ama daha çok
Güçlü bir genetik yatkınlık, 1973'te AS ile insan lökosit antijeni HLA B-27 arasında oldukça yüksek bir ilişkinin bulunmasıyla doğrulanmıştır. AS’li hastaların yaklaşık %90'ı, histo-uyumluluk antijeni (HLA) B-27'ye sahiptir. Bu da hastalığın teşhisinde yardımcı bir bilgi olarak sunulmaktadır. HLA B-27'nin kovalent olarak değiştirilmiş bir formu gibi değiştirilmiş benlikle çapraz reaksiyona giren bir otoantikor, hastalığın başlatılmasında veya sürdürülmesinde rol oynayabilir fakat hangi şekilde katkıda bulunduğunu ve bunların mekanizmalarının açıklanmasının zor olduğu düşünülmektedir. Bu yüzden AS’de HLA B-27 nin patojenik rolünü açıklayan farklı teoriler ortaya atılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder